Büszkeség és balítélet

Büszkeség és balítélet

Büszkeség és balítélet (Pride and Prejudice) című mű szerzője a XIX. századi angol írónő, Jane Austen.

Ismerkedés elején, ösztönösen megéljük azt a bizonyos első benyomást. Ez legtöbbször viszont rólunk szól, a mintáink, a nevelésünk, a tapasztalataink, a pillanatnyi érzelmi töltöttségünk befolyásol bennünket. Lássuk be, előítélettel alkotunk véleményt valakiről úgy, hogy nem tudunk róla semmit, csakis és kizárólag a felszínt, pontosabban azt amit ő mutat meg magából. Lehet, hogy a legszebb és legtökéletesebb arcát fedi fel, lehet, hogy egy elejtett, meggondolatlan szó árulkodik róla. Lehet, hogy csak rossz napja volt, lehet, hogy a sebzettsége beszél csupán. A film előítéletről és balítéletről szól, a büszkeség nem a legjobb tanácsadó az ismerkedés .

Büszkeség és balítélet Jane Austen életművének legismertebb és sok kritikus szerint a legjelentősebb darabja. Mint Austen többi regényét, ezt is feszes szerkezete, klasszikus stílusa, szellemes dialógusai, pompás pszichológiája és nem utolsósorban írónőjének csillogó okossága teszik ma is élvezetes olvasmánnyá.

„Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség. Ez az igazság oly mélyen bevésődött a vidéki családok lelkébe, hogy ha ilyen ember csöppen a szomszédságukba, rögtön egyik vagy másik leányuk jog szerinti tulajdonának tekintik, még ha nem ismerik is érzéseit vagy nézeteit.”

Forrás: Wikipédia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük